Producten - Gastenverblijf

 

Dit luxe gastenverblijf is door de gerenommeerde architect Joachim Karelse ontworpen. Hij liet zich daarbij inspireren door oorspronkelijke bouwvormen. Het op historische leest geschoeide ontwerp voldoet echter ook aan de moderne eisen en esthetiek en levert een mooie en energiebesparend gebouw op. Het gastenverblijf geldt als een moderne vertaling van de archetypische (hallen)boerderij met wolfsdak, zoals die veel op de Veluwe voorkomt. Het wordt gebouwd in het houtstapelbouw principe en biedt plaats aan vier personen (inhoud ca. 225 m3). Een uitgebreide brochure kan worden opgevraagd bij Welna-BouwHout, of hier als pdf worden bekeken.

Gezien de ruime ervaring van Welna-BouwHout met de techniek van houtstapelbouw lag het voor de hand deze bouwtechniek ook toe te passen binnen het ontwerp van het gastenverblijf. Er is daarbij gekozen voor de zogenaamde ‘omgekeerde houtstapelbouw methode’. De uitstekende kruisverbanden – veelal bekend van bijvoorbeeld blokhutten – zijn niet zichtbaar maar gaan schuil achter de gevelbekleding. In het ontwerp is gepotdekseld hout gebruikt, maar in principe kan men ook voor een andere gevelbekleding kiezen. Bouwen met hout heeft als groot voordeel dat het lichter is dan bouwen in steen. Hierdoor is het mogelijk het gastenverblijf te plaatsen op een eenvoudige fundering. Dit levert niet alleen een tijdsbesparing op, het zorgt er ook voor dat de bouwkosten laag blijven.

Energieverbruik

Door het gebruik van veredeld hout is de levensduur van het gastenverblijf zeer hoog en zijn de onderhoudskosten laag. Het gebruik van hout en glas in dit ontwerp zorgen voor een optimaal binnenklimaat, waardoor vooral in het voor- en naseizoen energiekosten worden bespaard. Als er ook nog voor de houten dakpan wordt gekozen, is dit ontwerp uitstekend promotiemateriaal van prachtig gebruik van locaal geproduceerd en verwerkt Veluws hout uit duurzaam, FSC gecertificeerde bossen.

Van de natuur met de natuur

Het gastenverblijf is ontworpen om in de natuur te staan, ‘van natuur met de natuur’. Omdat het gastenverblijf aan twee zijden open is wordt dit gevoel versterkt. Niet alleen woonkamer en terras lopen in elkaar over, in feite loopt de woonkamer via het terras door de natuur in. Met mooi weer kunnen de schuifpuien opengezet worden waardoor dit effect nog meer beleefd wordt. Het gastenverblijf heeft een gesloten karakter langs de gevels waar meer privacy gewenst is. Achter deze gevels zijn de badkamer en de slaapkamer gesitueerd. Boven de badkamer en slaapkamer is een entresol aangebracht. De entresol kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Als extra slaapruimte of als werk- of opbergruimte. Doordat het gastenverblijf beschikt over twee glazen puien kan het zo gesitueerd worden dat lichtopbrengst in het gastenverblijf en zonneschijn op het terras optimaal zijn. Daarnaast is het terras deels overdekt waardoor het ook schaduw biedt en met een beetje regen nog buiten gezeten kan worden.